Skip to main content

Fredrik Löfgren (f.1992) från Gagnef, nu boende i Linköping, har tilldelats ett av årets två Anders Wall-stipendier för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor. 

Robotar har upptagit en stor del av Fredriks tillvaro ända sedan han började med programmerbart lego som sjuåring. Idag är han förbundskapten för svenska landslaget i robotfotboll och har även vunnit VM i matlagning för robotar.

Fredrik studerar till civilingenjör inom teknisk fysik och elektronik vid Linköpings universitet och forskar samtidigt om humanoida, dvs människoliknande, robotar på det laboratorium han hjälpt till att bygga upp vid universitetet. Han har även startat ett eget företag för teknikutveckling och föreläser ofta om robotisering för skolor och företag. Dessutom har han skrivit en bok om hur arbetsmarknaden påverkas av att robotar tar över allt fler av våra arbetsuppgifter.

– Det här är inte science fiction utan redan existerande teknik, förklarar han. Digitaliseringen innebär en stor utmaning för samhället. Det är den industriella revolutionen 4.0.

Robotar blir allt bättre på att analysera, anpassa sig efter omständigheter och fatta egna beslut. Att programmera robotar att spela fotboll handlar just om att skapa robotar som kan ta egna beslut och samarbeta med varandra. Målet med VM (RoboCup) är att skapa ett robotlag som kan slå de mänskliga FIFA-mästarna i fotboll år 2050, något Fredrik tror är fullt möjligt.

Hur mänskliga kan robotar bli? Gränsen är flytande, menar Fredrik. Kanske möts vi någonstans på vägen som en ny art där vi interfererar med evolutionen.

– Den mänskliga hjärnan fungerar med hjälp av fysiska processer, det är inget övernaturligt. I USA och Europa pågår just nu forskningsprojekt för att skapa en digital hjärna. Samtidigt som robotar blir mer som människor så blir vi mer digitaliserade med exempelvis intelligenta proteser och inopererade chipps som öppnar dörrar.

Fredrik saknade ofta tillräckliga utmaningar i skolan. Som vuxen har han engagerat sig för att öka skolelevers intresse för matematik och programmering och har bland annat drivit matematikkollo för särbegåvade barn. 2014 vann han den första upplagan av Genikampen i SVT.

Årets andra Unga Forskare-stipendiat är Josefin Jansson Edqvist.

27 februari 2017


Kategori


Bild

Julius Jeuthe

Text

Cari Hildebrand