Ellen Nisbeth utsedd till europeisk Rising Star

Violasten Ellen Nisbeth (f. 1987) från Uppsala har av den europeiska konserthusorganisationen ECHO utnämnts till Rising Star för säsongen 2017/2018. Ellen Nisbeth nominerades av Stockholms Konserthus.

2012 vann Ellen Nisbeth, som första violast någonsin, Solistpriset – det mest prestigefulla priset för unga musiker i Sverige. 2013 vann hon även det norska Solistpriset. 2014 tilldelades hon Anders Walls Giresta-stipendium. 

Genom Rising Stars-programmet lyfter ECHO fram Europas mest framstående unga solister och erbjuder dem att under en säsong ge konserter på de 21 konserthus i tolv länder som ingår i samarbetet, däribland Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein Wien och Barbican Centre i London. ECHO samarbetar dessutom med ett flertal europeiska radiostationer. I Rising Star-programmet ingår även att uruppföra ett verk specialskrivet för artisten i fråga. Sin turné till de europeiska konserthusen kommer Ellen Nisbeth att genomföra tillsammans med pianisten Bengt Forsberg. 

Den 6 oktober är Ellen Nisbeth solist med Uppsala Kammarorkester under ledning av Paul Mägi på Uppsala Konsert & Kongress. På programmet står musik av Wilhelm Stenhammar. Därefter reser hon med Uppsala Kammarorkester på turné till Estland den 8-9 oktober för konserter i Tallinn och Tartu.

 

Relaterade länkar

www.ellennisbeth.com
Text: Cari Hildebrand Bild: Nikolaj Lund