Skip to main content

Ellen Nisbeth har tilldelats Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2023, Sveriges största nationella musikstipendium, om 500 000 kronor. Stipendiet delades ut på Tessinska palatset onsdagen den 7 juni 2023 av ordföranden i Gålöstiftelsen/Sixten Gemzéus stiftelse, landshövding Anna Kinberg Batra.

”A genuine rising star” så beskrev The Strad Magazine Ellen Nisbeth och gav hennes CD Let Beauty Awake utmärkelsen ”Editors Choice”. Sedan hennes debut 2012 då hon som första violast någonsin vann Solistpriset och det Norska Solistpriset har Ellen etablerat sig som en av de främsta altviolinisterna på den internationella scenen. Hon utsågs av den europeiska konserthusorganisationen ECHO till Rising Star för säsongen 2017/2018 med konserter över hela Europa. Hon gästar ofta de internationella festivalerna i Verbier, Bergen International Festival, Vinterfest, Risør Chamber Music Festival.

Nisbeth har framträtt som solist med de främsta orkestrarna i Skandinavien och Ellens önskan att ge violan ett klingande avtryck i samtiden har lett till att kompositörer såsom Tarrodi, Byström, Leyman, Risberg och Tarkiainen har tillägnat henne konserter och soloverk. 

Till beslutet att tilldela Ellen årets stora musikstipendium ur Sixten Gemzéus stiftelse gavs nedanstående motivering: 
Ellen Nisbeth har en bländande teknik, stor musikalitet och publikkontakt samt stark scennärvaro.

Ellen Nisbeth tilldelades Anders Walls Giresta-stipendium 2014.

08 juni 2023


Kategori


Bild

Karin Röse