Skip to main content


Josefine Mindus (f. 1994) från Stockholm har tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 125.000 kronor. Stipendiet omfattar även en professionell demoinspelning.

Sopranen och tonsättaren Josefine Mindus avslutade 2021 sina studier vid Hochschule für Musik, Theater und Medien i Hannover och är sedan 2020 en del av operastudion vid Komische Oper i Berlin, där hon debuterade som Papagena i Trollflöjten. Under tiden i Tyskland har hon vunnit flera priser, bl.a. tävlingen Paula Salomon-Lindberg Das Lied i Berlin.

Under uppväxten spelade Josefine piano och fiol och sjöng i kör. I tonåren intresserade hon sig för komposition och studerade efter gymnasiet på Gotlands Tonsättarskola. Samtidigt fick sången allt större betydelse.
– Jag insåg de enorma fördelarna för kompositionsprocessen att kunna bemästra ett instrument, berättar hon. Dessutom förstod jag hur viktigt själva musicerandet är för mig. Jag älskar att vara en del av förverkligandet av partituret.

Under tiden hon studerade sång på Vadstena Folkhögskola skrev hon tillsammans med Richard Lindström en barnopera, När värdshuset Lyckosten fick annorlunda besök, som uruppfördes 2016 på Gamla Teatern i Vadstena.

Efter studierna i Vadstena studerade Josefine på musikhögskolan i Hannover. Under hennes näst sista år på skolan uppmanades hon att söka till operastudion på Komische Oper och efter en krävande audition och sceniska prov blev hon antagen. 
– Berlin ger mig oerhört mycket! säger hon. Jag får ren och skär erfarenhet här och försöker att, som en svamp, suga i mig all visdom från alla fantastiska sångare och regissörer som engageras vid operan.

Bland Josefins förebilder finns sångare som går utanför de konventionella vägarna, som Barbara Hannigan, som även dirigerar, och Julia Bullock, känd för sina spännande och utmanande konsertprogram. Något som särskilt engagerar Josefine är att finna nya vägar för att nå en yngre och bredare publik, som hennes tidigare initiativ ”lunch:concerts” (lunchkonserter i atriet) på Handelshögskolan i Stockholm.

Stipendiet ger Josefine möjlighet att bland annat fortsätta utveckla sin röst genom att ta fler sånglektioner.
– Förutom den ekonomiska delen är det oerhört ärofyllt att förknippas med stiftelsen och att få tillhöra det kreativa stipendiatnätverket Wallumni. Jag är en person som ser möjligheter och tror att jag kan göra nytta för kulturen i Sverige.

Under våren 2022 sjunger Josefine Amore i Orfeo ed Euridice och Zerlina i Don Giovanni på Komische Oper i Berlin.

Stipendiet överlämnas vid en digital ceremoni som kommer att sändas på www.wallstiftelsen.se den 10 mars.

22 februari 2022


Kategori


Stipendiat


Bild

Jan Windszus

Text

Cari Hildebrand