Skip to main content


Ylva Gruen (f. 1987) från Östersund har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Ylva är mezzosopran och studerar sista året på masterprogrammet på Sibeliusakademien i Helsingfors.

Ylva har alltid hållit på med musik. Planen efter gymnasiet var att bli fysiker men skoltröttheten ledde henne istället till studier i klarinett och sång på folkhögskola. Det ledde vidare till en kammarmusikexamen i klarinett på Mälardalens högskola i Västerås, samtidigt som hon tog lektioner för en sångpedagog vid sidan av.
– Problemet var att jag försökte göra allt samtidigt, berättar hon. Jag kom till en punkt där jag var tvungen att välja vad jag egentligen ville och bestämde mig för att ge sången en verklig chans.

Det blev först Luleå tekniska högskolas treåriga kandidatprogram i sång i Piteå och två år på Operastudion i Stockholm innnan hon sökte till Sibeliusakademien.
– Jag visste att de hade en bra, produktionsinriktad utbildning i Helsingfors och till min glädje trodde de på min potential, berättar hon.

Ylva har en förkärlek för nyskriven musik och har gjort flera uruppföranden, bland annat av Johannes Pollaks sångcykel Guldgrävarens tårar i Helsingfors 2017. Verket är specialskrivet för Ylva och pianisten Jenna Ristilä och beställdes med stöd av den Svensk-finska kulturfonden.
– Det blir en annan process när tonsättaren faktiskt finns tillgänglig under arbetet, tycker hon. Jag framför regelbundet nya verk och har samarbetat med många unga kompositörer.

Drömmen skulle vara en huvudroll i uruppförandet en opera på någon större scen. Bland klassiska roller lockar Octavian i Richard Strauss Rosenkavaljeren. Som förebilder nämner Ylva operasångarna Ann-Sofie von Otter och Elina Garança.
– Och Barbara Hannigan, som också gärna framför modern musik och ständigt tänjer gränserna för vad en sångare kan och får göra, som att själv dirigera orkestern.

I februari 2018 debuterade Ylva på den Finska Nationaloperan i Helsingfors som Kate Pinkerton i Madame Butterfly. Under våren och sommaren väntar provsjungningar, tävlingar och flera konserter, bland annat i Piteå och Östersund. 

Årets andra Confidencen-stipendiat är tenoren William Davis Lind. 

12 mars 2018


Kategori


Bild

Petteri Saloma

Text

Cari Hildebrand