Skip to main content
Agnes Auer (f. 1986) från Stockholm har ­tilldelats ett av årets två Confidencen-stipendier på 100.000 kronor. Agnes är sopran med examen från Operahögskolan i Oslo 2016.

Agnes började tidigt sjunga i barnkörerna i S:t. Matteus kyrka under organist Anders Frisk. Han såg hennes begåvning och gav henne utmaningar som solist och uppmuntran inför intagningen till Adolf Fredriks musikklasser.

Efter Adolf Fredrik började hon på allvar med solosången vid Lilla Akademiens musikgymnasium.
– Vi var den första gymnasieklassen och därför satsades det extra mycket på oss, minns Agnes. På skolan såg man mig som person och jag fick möjlighet att utvecklas som musiker. Det var också på Lilla Akademien som jag började förstå hur pass hårt man måste jobba för att bli yrkesmusiker.

En sommarkurs för blivande kyrkomusiker i Linköping gav Agnes blodad tand och hon antogs senare till kyrkomusikerutbildningen vid Ersta Sköndal Högskola.
– Jag är väldigt glad över att jag fick möjlighet att bredda mig som musiker med hjälp av högskolans kompetenta och uppmuntrande lärare och dessutom få ytterligare en yrkestitel med en kandidatexamen i kyrkomusik.

Hon tog sig vidare till Kungliga Musikhögskolan och kom in både på utbildningen i orgel och i klassisk sång.
– Då jag redan kunde försörja mig som kyrkomusiker kände jag att om jag någon gång skulle satsa på sången så måste jag göra det nu, säger Agnes.

Det blev sången och efter tre givande år vid Musikhögskolan, varav ett år som utbytesstudent vid Sibeliusakademien i Helsingfors, kom Agnes in på Operahögskolan i Oslo.
– De hade goda resurser och uppskattade min röst. Jag älskar Mozart-operor och fick chansen att göra flera av mina drömroller, t.ex. Pamina i Trollflöjten och Susanna i Figaros bröllop. Som grädde på moset blev jag också tilldelad rollen som Lauretta i Puccinis Gianni Schicchi när Operahögskolan gästade den Norska Operan.

Framtiden ser ljus ut för Agnes, som redan värvats till agenturen Eliasson Artists. Utöver operarepertoaren framträder hon även som sopransolist i sakrala verk och i höst debuterar hon med Malmö Symfoniorkester i Brahms Requiem. Dessförinnan blir det bland annat sommarkonserter med pianisten och Wall-stipendiaten David Huang i samarbete med Scenkonst Sörmland. 

Årets andra Confidencen-stipendiat är barytonen Ludvig Wallmark Ryberg.

02 mars 2017


Kategori


Bild

Emelie Thoor

Text

Cari Hildebrand