Skip to main content
Sibylle Glosted (f. 1988) från danska Birkerød har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Sibylle är sopran och studerar andra året på Operahögskolan i Stockholm.

Musik och teater har alltid funnits i Sibylles liv med en mamma som är skådespelerska och en pappa som är operasångare, musiklärare och körledare. Själv var hon som barn mest intresserad av all slags dans och tävlade även i tiodans. Så småningom övertalade föräldrarna henne att börja i Danmarks Radios flickkör och där tyckte såväl dirigenten som sångpedagogen att hon borde utbilda sig vidare. Efter gymnasiet gick hon en treårig musikalisk grundkurs och därefter tog hon en kandidatexamen från musikkonservatoriet i Köpenhamn. 

Sibylle är s.k. koloratursopran och ägnar sig för närvarande framför allt åt operett och den lättare repertoaren hos Mozart och Donizetti men ser fram emot att även börja med den mera dramatiska repertoaren. Drömroller är Adele i Läderlappen och Susanna i Figaros bröllop. 

– Senare i karriären skulle jag vilja göra mer dramatiska roller, som Ofelia i Hamlet, säger hon. 

En förebild är den ryska sopranen Anna Netrebko. 

– Vi har visserligen inte samma typ av röst men jag beundrar verkligen hennes utstrålning och karaktär, säger Sibylle. 

Efter examen tänker hon söka sig utomlands med förhoppningen att få arbeta vid olika operahus i Europa. Under våren väntar framträdanden med Norrköpings symfoniorkester samt i Giresta kyrka tillsammans med andra elever från Operahögskolan. 

Årets andra Confidencen-stipendiat är basen Nils Gustén.

03 mars 2015


Kategori


Bild

Erik L. Underbjerg

Text

Cari Hildebrand