Skip to main content

Förra EU-parlamentarikern Cecilia Wikström tillträder i februari befattningen som stiftelsedirektör för Kjell och Märta Beijers Stiftelse (Beijerstiftelsen), som stödjer forskning och utbildning, främst inom naturvetenskap, samt kultur. 

Cecilia Wikström är idag verksam som senior rådgivare för konsultbyrån Prime, ordförande för Europeiska institutet för offentlig förvaltning (EIPA) i Maastricht och ledamot i flera bolagsstyrelser. Hon har tidigare varit riksdagsledamot för Liberalerna och avslutade 2019 ett mångårigt engagemang som EU-parlamentariker. Cecilia Wikström är prästvigd i Svenska kyrkan och har verkat som präst i bl.a. Uppsala domkyrka.

Beijerstiftelsens största långsiktiga anslag är:

  • Beijerinstitutet vid Kungl. Vetenskapsakademien, som bedriver världsledande forskning inom miljö- och hållbarhetsfrågor. 
  • De tre Beijerlaboratorierna i Uppsala för gen- och neuroforskning samt läkemedelsforskning vid Uppsala universitet och för husdjursforskning vid SLU
  • Beijerprofessuren i artificiell intelligens vid Uppsala universitet

Det förvaltade kapitalet uppgår till närmare 2 miljarder kronor. Beijerstiftelsen äger därutöver designföretaget Svenskt Tenn. 

– Jag är stolt över förtroendet och ser fram emot att förvalta och utveckla stiftelsens verksamhet till stöd för forskning och projekt som säkrar en mer hållbar framtid, säger Cecilia Wikström. 

– Vi är glada över att kunna knyta Cecilia Wikström till oss med sina värdefulla erfarenheter och perspektiv. Jag ser fram emot samarbetet, säger Anders Wall, styrelseordförande och en av grundarna av Beijerstiftelsen 1974.

17 februari 2021


Kategori


Bild

European Parliament