Styrelsen för Kjell och Märta Beijers stiftelse har beslutat bevilja ett bidrag på 600.000 kronor till Ingesund Piano Foundation för att genom stipendier täcka terminsavgifterna 2021 för tre utomeuropeiska pianostudenter vid Musikhögskolan Ingesund.

Ingesund Piano Artists in Residence i Arvika, som sorterar under Musikhögskolan Ingesund, Karlstad universitet, har de senaste åren vuxit till en världssensation. Här samlas enastående unga konsertpianister från hela världen för att vidareutveckla sitt konstnärsskap och förbereda sig för större konserter och tävlingar på högsta internationella nivå. Med passion och unik kompetens har professor Julia Mustonen-Dahlkvist skapat en musikalisk oas i den värmländska skogen. För tillfället innehar Ingesund Piano Artists in Residence de bästa resultaten i världen i antal topplaceringar i internationella pianotävlingar på högsta nivå.

Sedan 2011 måste utomeuropeiska studenter vid svenska universitet betala avsevärda belopp i terminsavgifter, vilket de unga pianisterna i Ingesund hittills kunnat finansiera genom att ge konserter. När i princip all internationell konsertverksamhet upphörde på grund av covid-19 uppstod en akut ekonomisk kris för tre utomeuropeiska konsertpianister som riskerade att inte kunna fortsätta sina studier vid Musikhögskolan Ingesund.

– Beijerstiftelsen bidrar sedan många år med stipendier till utomeuropeiska studenter vid Uppsala universitet. När nödropet kom från Ingesund Piano Foundation ansåg vi det angeläget att bidra till att de tre pianotalangerna med så fina framtidsutsikter kan fortsätta sina studier i Sverige och Arvika. Jag har med stort intresse följt den spektakulära utvecklingen vid Musikhögskolan Ingesund under pianoprofessor Julia Mustonen-Dahlkvists ledning – och även med viss stolthet, eftersom hon en gång var vår Girestastipendiat, säger styrelseordförande Anders Wall.

– Vi är begeistrade och mycket tacksamma för detta stöd från Anders Wall och Kjell och Märta Beijers stiftelse i dessa svåra tider för våra studenter, som tillhör den absoluta spetsen i pianovärlden och som drabbats hårt av alla inställa konserter. Stiftelsens stöd ger oss en fantastisk möjlighet att fortsätta fortbildningen av dessa unika talanger här i Sverige och samtidigt vidareutveckla projektet Ingesund International Artists in Residence, säger professor Julia Mustonen-Dahlkvist.

Bilden: Professor Julia Mustonen-Dahlkvist tillsammans med sina studenter KaJeng Wong, Hongkong, Aristo Sham, Hongkong, samt Tony Yang, Canada, som tack vare Beijerstiftelsens stöd kan fortsätta sin fortbildning på Musikhögskolan Ingesund under 2021.

22 december 2020


Kategori


Bild

Jon Dahlkvist

Text

Cari Hildebrand

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Fredrik Söderbaum

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3110468

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.allstiftelsen.se
+46 (70) 6283099

Fredrik Söderbaum

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3110468


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy