Kjell och Märta Beijers stiftelse har i ett avtal med Uppsala universitet beslutat bidra till stipendier för internationella avgiftsbetalande studenter med nära 10 miljoner kronor.
– Att vi kan erbjuda stipendier och välkomna ambitiösa studenter från hela världen är en nyckel till att vår internationella miljö fortsätter att utvecklas, säger universitetets rektor Eva Åkesson.

År 2011 infördes studieavgifter för kandidat- och masterstudenter från länder utanför EU/EES och Schweiz, vilket resulterade i en kraftig minskning av antalet internationella studenter från länder utanför EU. För att motverka detta beslutade Kjell och Märta Beijers stiftelse i samband med Anders Walls 80-årsdag 2011 att bidra med 10 miljoner kronor till stipendier i hans namn till utomeuropeiska studenter vid Uppsala universitet. Tack vare detta stöd har universitetet under åren kunnat dela ut stipendier till ett drygt hundratal studenter från Kina.

Beijerstiftelsen har, genom ett avtal med Uppsala universitet, beslutat att fortsätta med stödet under ytterligare fem år med totalt 9,4 miljoner kronor. Enligt avtalet med stiftelsen kommer Uppsala universitetet att bidra med samma belopp över de närmaste fem åren.

– Sverige är ett litet exportberoende land, som varit framgångsrikt tack vare sin öppenhet mot omvärlden. Att fler utomeuropeiska studenter ges möjlighet att studera vid Uppsala universitet bidrar till att stärka våra internationella relationer, vilket gagnar såväl Uppsalaregionen som Sverige i stort, säger Anders Wall, styrelseordförande för Kjell och Märta Beijers stiftelse.

Som tidigare kommer anslagen att användas till stipendier för utomeuropeiska studenter som studerar på kandidat- eller masterutbildningar vid Uppsala universitet. Varje år kommer man gemensamt besluta om vilka geografiska – alternativt tematiska – områden, samt vilka akademiska nivåer som ska prioriteras i kommande års utlysning.

– Vi är djupt tacksamma för detta generösa bidrag. Jag brukar säga att Uppsala universitet finns i världen och världen finns hos oss. Att vi kan erbjuda stipendier och välkomna ambitiösa studenter från hela världen är en nyckel till att vår internationella miljö fortsätter att utvecklas. Och det är särskilt viktigt i en tid då resor och utbyten försvårats, säger rektor Eva Åkesson.

04 december 2020


Kategori


Bild

Emma Roxström

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy