Skip to main content
Gittan Glans

Vinnare av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award 2021 är tonsättaren Gittan Glans med stycket ”When breathing like a bird”. Tävlingens syfte är att uppmärksamma kvinnliga tonsättare och att stimulera skapandet av ny konstmusik som kan utveckla körmusicerandet.

När Uppsalakören Allmänna Sången år 2013 firade 50 år som blandad kör beslutade kören tillsammans med Anders Wall att initiera en kompositionstävling för endast kvinnliga deltagare. Resultatet blev Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award, en internationell tävling för kvinnliga tonsättare. Priset utgörs av ett diplom, 50.000 kronor och ett kontrakt hos Gehrmans Musikförlag. Tävlingen stöds av Kjell och Märta Beijers stiftelse och Uppsala kommuns kulturnämnd. 

Gittan Glans kommer ursprungligen från Åsenhöga utanför Gnosjö i Småland. Hon är utbildad pianopedagog vid musikhögskolan i Göteborg, och jobbar numera som frilansmusiker, arrangör, kompositör och pianopedagog på Musiklinjen vid Södra Vätterbygdens Folkhögskola (SVF) i Jönköping. Som frilansmusiker jobbar hon genrebrett och känner sig lika hemma i såväl jazz, folkmusik, pop som klassisk musik. Som arrangör och kompositör har hon skrivit musik för allt i från kör och symfoniorkester till storband och sin egen trio, Henningson & Glans. Under åren 2007–2009 syntes hon i tv-rutan som sångare och multiinstrumentalist i SVT:s På spåret. Med en bakgrund som pianist och arrangör har hon börjat komponera mer och mer under de senaste femton åren, och har skrivit musik för körer såsom Jönköpings Kammarkör och Musiklinjens kör på SVF. 

”En enda liten röst kan räcka och därmed bära allt det hopp vi alla behöver känna” – så skriver textförfattaren Marie Winald-Karlström i sin kommentar till sina texter. ”When breathing like a bird” består av tre satser. Den första är lekfull och gestaltar bland annat regnets droppar. Den andra skildrar lugnet före soluppgången. I den tredje är lyckokänslan framträdande och fågeln får ge röst åt det stora i det lilla – ”When breathing like a bird”

Juryns motivering: ”Tonsättaren uppvisar stor kunskap i att skriva för kör och en klok användning av olika kompositionstekniker. Den stadiga tekniska grunden, tillsammans med en övertygande gestaltning av textens metaforer, gör detta till ett föredömligt stycke, redo att framföras i nyansrika tolkningar världen över.” 

07 mars 2021


Kategori


Bild

Andreas Glans