Skip to main content

Förstaplatsen på årets OPUS-lista går till operasångerskan och wallumnen Anna Larsson (Giresta-stipendiat 1997). Den årliga sammanställningen av personer, händelser och institutioner som gjort skillnad för den klassiska musiken och publiken publiceras i julnumret av OPUS, det ledande svenska magasinet för opera och konstmusik. På listan finns även pianisterna Natalya Pasichnyk och Julia Mustonen-Dahlkvist, även de Giresta-stipendiater.

– Många vet att Anna Larsson är en världskänd opera- och konsertsångerska med uppdrag på världens stora scener. Det är nu hög tid att uppmärksamma hennes stora engagemang för det svenska musiklivet. Uppförandet av det egna konserthuset i Vattnäs, kampen för operans plats i Dalhalla och beställningen av den nya operan om Jussi Björling är tre fantastiska Anna Larsson-initiativ från bara de senaste åren, säger Olof Esbjörnsson, redaktör för musikmagasinet OPUS.

Om Natalya Pasichnyk: "Året som gått har ur ett världspolitiskt perspektiv varit omtumlande i negativ bemärkelse. En av de mest uppseendeväckande händelserna, annekteringen av Krim, fick ukrainska konsertpianisten Natalya Pasichnyk att arrangera en stödkonsert på Confidencen. Pasichnyk, som alltså är blågul i dubbel bemärkelse då hon sedan slutet av 90-talet studerat och bott i Sverige, såg till att påminna oss alla om att det faktiskt är möjligt att väcka opinion och göra skillnad, även som musiker. Utöver att framföra ukrainsk klassisk musik tillsammans med en rad framstående svenska och ukrainska musiker, samlades även pengar in till ukrainska barns musikutbildning. Något som i sig är värt en listplacering." 

Om Julia Mustonen Dahlkvist: "Via födelseorten Krasnoyarsk i Sibirien och studier vid inte mindre än sex musikakademier verkar sedan 2011 en musikalisk urkraft vid pianoutbildningen i Ingesund. Debussyspecialisten, konsertpianisten och flerfaldigt prisbelönta Blüthner-pianisten Julia Mustonen-Dahlkvist tillträdde i höstas också tjänsten som professor i klassiskt pianospel vid den värmländska musikhögskolan. Ryktet säger att den nya professorn har stora planer för musiken och eleverna i Ingesund med tydligt fokus på bildning, samtid och omvärld. Namnet Julia Mustonen-Dahlkvist bör läsaren lägga på minnet."

Här är hela OPUS-listan:

2. Anna Larsson, sångerska (Giresta 1997)
2. Mats Larsson Gothe, tonsättare
3. Natalya Pasichnyk, pianist (Giresta 2000)
4. Wermland Opera, institution
5. Ulla Olsson & Gunnar Idenstam, organister
6. Lars Arvidson, sångare
7. Xerxes, produktion (med Malena Ernman, Giresta 1999)
8. Malin Byström, sångerska
9. Jesper Nordin & Britta Byström, tonsättare
10. Ann Hallenberg, sångerska
11. Drottningholmsteatern, festival
12. Stockholm Syndrome Ensemble, kammarmusikensemble
13. Joachim Bäckström, sångare
14. Julia Mustonen-Dahlkvist, pianist & professor (Giresta 2006)
15. Daphne Records, skivbolag
16. Maria Löfberg, tonsättare (tilldelades Anders Wall Composition Award 2014)
17. Berwaldhallen – Interplay, projekt
18. Nikola Matisic, sångare & folkbildare
19. Hedvig Jalhed & Björn Elmgren, festivalentreprenörer
20. Maria Forsström, sångerska 

05 december 2014


Kategori