Skip to main content
Johanna Wallroth, Giresta-stipendiat och Rebecka Wallroth, Confidencen-stipendiat


ANDERS WALLS STIFTELSE delar årligen ut två sångstipendier till unga operasångare: ett Giresta-stipendium och ett Confidencen-stipendium på 125.000 kronor vardera. Stipendiaterna har utsetts vid en provsjungning inför en kvalificerad jury under ledning av Stockholmsoperans förra chef Birgitta Svendén. 

I år går stipendierna till två skönsjungande systrar! Johanna Wallroth (f. 1993), sopran, får Anders Walls Giresta-stipendium och hennes syster Rebecka Wallroth (f. 1999), mezzosopran, tilldelas Anders Walls Confidencen-stipendium. Stipendierna omfattar även en professionell demoinspelning. Båda systrarna Wallroth studerar vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien. 

Johanna Wallroth tar i år sin masterexamen i Wien. Säsongerna 20/21 och 21/22 ingick hon även i operastudion på Wiener Staatsoper. 2019 vann Johanna första pris i Mirjam Helin International Singing Competition i Helsingfors och 2021 tilldelades hon Birgit Nilsson-stipendiet. Sommaren 2022 sjöng hon rollen som Leocasta i den hyllade uppsättningen av Il Giustino på Drottningholms slottsteater och hon har sjungit ett flertal roller på Wiener Staatsoper, bl.a. Barbarina i Figaros bröllop och Ida i Läderlappen. Johanna är Sveriges Radios P2-artist 2022-2024 och framträder i Berwaldhallen den 20-21 januari med Alban Bergs Sju tidiga sånger och den 5-6 maj med Mozartarior. Den 18-19 mars är hon solist i Bachs h-mollmässa med Drottningholms Barockensemble. Under våren debuterar Johanna vid Zürich-operan som sångsolist i dansföreställningen Monteverdi. 
– Att få Anders Walls Giresta-stipendium är en stor ära, säger Johanna. Att bli utvald bland så många duktiga sångare av en så kunnig jury känns fantastiskt roligt! Stipendiet kommer stödja min fortsatta musikaliska utveckling.

Rebecka Wallroth tar i år sin kandidatexamen i Wien, för att sedan fortsätta i operastudion vid Staatsoper unter den Linden i Berlin. Under 2022 erövrade Rebecka ett flertal utmärkelser, bl.a. första pris samt Karl Böhm-priset för bästa Mozart-interpretation i Ferrucio Tagliavini-tävlingen samt första pris i Hans Staud Musikpreis, båda i Österrike. Hon vann också andra pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. Rebecka har bl.a. framträtt på Schlosstheater Schönbrunn i Wien som Olga i Eugen Onegin och Unulfo i Rodelinda. I maj gör hon där sin debut i rollen som Idamante i Mozarts opera Idomeneo
– Det är en ära att bli Anders Wall-stipendiat och få förknippas med stiftelsen och alla tidigare stipendiater, säger Rebecka. Det är också en bekräftelse, att jag är på rätt väg, och en uppmuntran att fortsätta jobba mot mina mål och drömmar. Ekonomiskt är det en säkerhet för mig som snart står emellan studier och arbete.

Stipendierna delas ut den 10 mars vid Anders Walls Stiftelses årliga stipendieceremoni i Stockholm, då även stipendiater inom bl.a. forskning och entreprenörskap premieras. Johanna och Rebecka blir medlemmar av stipendienätverket Wallumni, som består av samtliga tidigare Anders Wall-stipendiater. Stiftelsen anordnar regelbundna träffar, seminarier och studieresor för att främja kunskapsutbytet och kontakten mellan stipendiaterna i nätverket.

19 januari 2023


Kategori


Bild

Amélie Chapalain/Theresa Pewal

Text

Cari Hildebrand