Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 200.000 kronor har tilldelats Oliver Lundberg, 25 år, Gotland.
Motiveringen från stipendiekommittén inom Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien lyder: ”Oliver är en ung kreativ innovatör, med många strängar på sin lyra inom musik och idrott. Tillsammans med sin syster omsatte han sin dröm om att tillverka egna chips. Utifrån hans starka lokala engagemang har det nedlagda mejeriet i Stånga omvandlats till en plats för innovativ miljövänlig chipstillverkning baserat på potatis från lokala lantbrukare. Gotlandschips har skapat lokala arbetstillfällen med en produkt som redan två år efter lansering genom SAS blivit känd i stora delar av världen.”
Oliver Lundberg är uppväxt på en bondgård i Eke, sydöstra Gotland, där lantbruk och företagande var en naturlig del av vardagen. Tanken på att bli bonde lockade, men en dag väcktes idén om att tillverka egna potatischips.
– En kompis pappa var potatisodlare och jag hade fått en säck potatis som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. I brist på bättre förslag prövade jag om det gick att göra chips i stekpannan, berättar Oliver. Det visade sig funka ganska bra.
En dröm om att förädla den gotländska potatisen slog rot och sommaren 2018 lade Oliver och systern Emelie grunden för vad som senare skulle bli Gotlandschips. Målet var att skapa en produkt som inte bara smakade gott, utan också var hållbar. Produktionslinjen blev ett hopplock av begagnade maskiner och redskap från olika delar av världen. Fritösen drevs med energi från gotländsk biogas, bortsorterade chips hamnade i flispannan som värmde upp produktionslokalen, och den förbrukade frityroljan kunde omvandlades till förnybart bränsle. Till smaksättningen användes ramslök, svarttryffel, och andra lokala råvaror som gav produkten en gotländsk touch.
Efter 18 månader såldes den första påsen och idag finns Gotlandschips att köpa i Sverige, Island samt på flygbolaget SAS alla flighter världen över. Bolaget har växt till fem anställda och tillverkar ca 70 kg chips per timme. Trots planer på expansion finns inga tankar på att lämna Gotland.
– Gotland är inte bäst på allt, men det är tillräckligt bra på mycket för att man ska stanna här resten av livet. Större städer är inte min grej, säger Oliver.
I framtiden vill han engagera sig i nya landsbygdsprojekt. Vid sidan av företaget ägnas en hel del tid åt revy och Oliver har med åren blivit ett välkänt namn på bygdegårdarna. Allan Nilsson och hans musikaliska arv ligger honom särskilt varmt om hjärtat.
Stipendiet delades ut vid Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens högtidssammankomst i Stockholm den 28 januari. Anders Wall-stipendiet syftar till att stimulera och uppmuntra enskilda unga entreprenörer och nyskapare för insatser som lett till utveckling av näringslivet på landsbygden. Stipendiet innefattar ett medlemskap i nätverket Wallumni, som består av samtliga tidigare Anders Wall-stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.