Skip to main content
Lisa arbetar för att matteintresserade ungdomar ska få träffas och utvecklas på sina egna villkor.

Lisa Lokteva (f. 1997) från Borås tilldelas Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning på 200 000 kronor.

Lisa är doktorand vid University of Glasgow och gästforskar just nu på Erdőscentret i Budapest. Hennes forskning inom interaktionerna mellan singularitetsteori och lågdimensionell topologi tillhör en gren inom matematiken som visualiserar och undersöker tre- och fyrdimensionella elastiska objekt. 

— Matematiken är ett sätt för mig att förstå hur världen fungerar. Forskningen kan liknas med att gå in i ett mörkt rum - till en början ser man inget, men genom att känna sig fram och lära sig om varje objekt börjar man gradvis förstå var saker och ting är. Till sist hittar man strömbrytaren och ljuset tänds.

Lisa är född i Sibirien och flyttade till Sverige som barn. Hon har alltid älskat matematik och började tidigt drömma om att bli forskare. Hon har studerat vid Uppsala universitet och University of Oxford, där hon avlagt en kandidat- respektive masterexamen.  Framöver vill hon etablera sitt forskningsområde i Sverige och leda sin egen forskningsgrupp.

Parallellt med sina studier har Lisa arbetat för att skapa mötesplatser för andra matematikintresserade ungdomar som vill ta sitt lärande till nästa nivå. Hon var med att starta Ung Vetenskapssport, en förening som arrangerar årliga träningsläger inom matematik, och har själv deltagit i den Internationella Matematikolympiaden tre gånger där hon tilldelats en bronsmedalj och ett hedersomnämnande. 
— Jag brinner för att inspirera och bidra till att fler får möjlighet att upptäcka sin kärlek för matematik i en miljö som är öppen och tillåtande. Det var genom att delta i matteläger och mattetävlingar som jag hittade mitt community. Den gemenskapen har varit viktig och därför känns det kul att idag få vara med och sprida matteglädjen till andra genom att arrangera och undervisa på läger. 

Urvalskommittén skriver att Lisas passion för matematik, utbildning och ledande expertis inom sitt område utmärker henne som en betydande tillgång för svensk matematikforskning.

Stipendiet överlämnas vid Anders Walls stiftelses årliga stipendieutdelning den 10 mars i Stockholm.

 

06 mars 2023


Kategori


Stipendiat


Bild

Jonathan Foster

Text

Fredrik Söderbaum