Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 200.000 kronor har tilldelats Jonna Jinton (f. 1989), konstnär, fotograf och videokreatör i Grundtjärn i Ångermanland med 4 miljoner följare på sociala medier världen över.
Motiveringen från stipendiekommittén inom Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien lyder: ”Jonna Jinton förenar nyskapande konstnärliga produkter och influenser med ny modern teknik och digitala möjligheter. Hon verkar och bor på landsbygden och lyfter dess särart i sitt entreprenörskap med naturen som inspirationskälla. Hon är både en ambassadör för landsbygden och en förebild som modern och mångfacetterad entreprenör som tar tillvara norrskenet, skogen och snön och paketerar det på olika sätt i sitt hållbara företagande till en miljonpublik i Sverige och internationellt.”
Jonna Jinton är född och uppväxt i Göteborg. Som 21-åring bestämde hon sig för att på vinst och förlust lämna lägenhet, studier och storstadsliv för ett liv på landsbygden i en by med elva invånare i Västernorrlands inland.
– Storstadslivet höll på att kväva mig, berättar hon. Jag kände mig olycklig och hade en oförklarligt stark längtan efter något helt annat. Naturen, stillheten, frisk luft, ängar, sjöar, solnedgångar. Tystnad. Ro i själen. Jag längtade till Grundtjärn, där vi hade haft sommarstuga under hela min uppväxt.
Ett nytt liv tog form med stora utmaningar att försörja sig och klara vinterkylan i den vedeldade stugan. Men Jonna gav inte upp. Hon tillverkade smycken, fotograferade och jobbade extra på en bondgård. Samtidigt började hon blogga om sitt nya liv och följarskaran ökade snabbt. Webshopen med hennes konst växte. Hon startade en Youtube-kanal för sina filmer. Hon började spela nyckelharpa, köpte en ko och lärde sig att kula.
Elva år efter flytten till Grundtjärn har Jonna runt 4 miljoner följare på sociala medier. Hennes smycken säljs över hela världen och några av hennes naturbilder finns numera i IKEA:s sortiment. Hon driver tre företag med fyra heltidsanställda i Grundtjärn.
– Idag gör jag det jag älskar allra mest. Man ska inte vara rädd att förlora fotfästet, det kan visa sig vara det bästa man gjort, säger Jonna som gärna vill inspirera fler att våga följa sina drömmar.
Hon talar om hur viktigt det är för unga människor att känna att man tror på dem och uppmuntrar deras passion.
– Det gör Anders Walls stiftelse och därför är det en stor ära att få detta stipendium. Det kommer att ha en enorm betydelse för mina kommande projekt, säger hon.
– Jonna är en förebild för modernt och hållbart företagande med naturen som inspirationskälla och varumärke. Hon får människor över hela världen att längta till den svenska landsbygden, säger stipendiekommitténs ordförande Kenneth Alness.