Kompositören och Anders Wall-stipendiaten Jacob Mühlrad släpper i september albumet Time, där han samlar flera av sina främsta verk, och gör även porträttkonserter i Stockholm och Malmö i oktober. Men redan i juni utkommer en singelversion av Mühlrads senaste verk Time. Singeln består av ett utsnitt av verket, som skrevs till återinvigningen av Nationalmuseum i höstas.

Albumet Time är en reflektion kring ”den enda tonen”. En metafor för skapelseberättelsen som den första musikaliska händelsen. I fyra av sina mest uppmärksammade och hyllade verk – Nigun, Anim Semiraus, Time och Kaddish – utforskar kompositören Jacob Mühlrad sitt eget och universums arv. För sången står Radiokören.

För första gången samlar Jacob Mühlrad också sina främsta verk i en konsert. Albumsläppet åtföljs av porträttkonserter i Konserthuset i Stockholm den 25 oktober och på Malmö Live den 26 oktober. Där uppförs, utöver de tre verken i albumet, även An echo of memories för solopiano och Maggid för cello och barockcello. För regi står konstnären och fotografen Alexander Wessely.

Jacob har på senare tid bland annat uppmärksammats för sitt samarbete med Swedish House Mafia och för körverket Time som hade premiär i höstas. Time har sedan dess turnerat internationellt och framförts av några av världens främsta körer. Han har sommarpratat i Sveriges Radio och skriver just nu sin första bok för Norstedts.

I körverket Time utgår Mühlrad från berättelsen om Babels torn i gamla testamentet. I ett av Bibelns mest kända stycken är människorna i färd med att bygga en stad med ett torn upp till himlen. För att hindra människorna från att lyckas skapar Gud alla världens språk. ”Time” är en metafor för vår tids utmaningar, där olika språk och kulturer möts och behovet av samtal över nationsgränserna ökar, och samtidigt tidlöst då människor i alla tider varit beroende av att kommunicera med varandra.

 

04 september 2019


Kategori


Bild

Mikael Jansson

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy