Carl Johan Casten Carlberg tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100 000 kronor. Carl Johan studerar sjunde terminen vid civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle vid Uppsala universitet. 

Carl Johan har bl.a. varit drivande i integrationsprogrammet Engineer to Engineer, en del av föreningen Engineers without borders. Projektet utgör en plattform för nyanlända ingenjörer att komma i kontakt med svenska företag och organisationer och syftar till snabbare integration i det svenska samhället. Under Carl Johans ledarskap har integrationsprojektet vuxit ekonomiskt till att omfatta en större programverksamhet med arbetsmarknadsdagar, workshops för CV-skrivande och intervjuteknik samt etablerandet av praktikplatser för nyanlända vid universitetet. Vid sidan av studierna har Carl Johan även varit aktiv som marknadsföringsassistent och fanbärare vid Södermanlands-Nerikes nation. 

Hur kommer det sig att du brinner särskilt för Engineer to Engineer?

– För att det är fruktansvärt när människor får lida av omständigheter de inte kan påverka. Inom Engineer to Engineer kunde vi hjälpa asylsökande att komma in på arbetsmarknaden och få tydliga resultat i form av glada människor. Det var fantastiskt! Dessutom är gruppen engagerade magisk vilket gjorde varje möte roligt. 

Ett utbytesår till Ecuador under gymnasietiden gjorde stort intryck på Carl Johan. Där fick han upp ögonen för att människor har olika förutsättningar och engagemanget att göra något åt detta väcktes. När han senare reste runt i Sydamerika drabbades hans gamla ”värdstad” av en jordbävning. Han begav sig då dit och arrangerade ett nödprojekt som samlade in pengar och köpte in förnödenheter. 
– När jordbävningen drabbade Ecuador var UNHCR och Röda Korset mycket snabbt på plats och gjorde ett enormt viktigt jobb. Sedan dess har jag drömt om att få arbeta för ett FN-organ men i en roll där jag kan använda min kompetens som tvärvetenskaplig ingenjör. Men drömmar har jag många av och så länge jag får göra något där jag känner att jag får bidra till att förbättra samhället är jag öppen för det mesta.

Stipendiet innebär också att Carl Johan blir medlem av det kreativa nätverket Wallumni, som består av tidigare Anders Wall-stipendiater inom entreprenörskap, naturvetenskaplig forskning, landsbygdsutveckling och musik. 

– Det är otroligt kul och hedrande att få stipendiet. Det känns också som ett stort förtroende som jag vill förvalta genom att fortsätta engagera mig för de frågor jag brinner för, säger Carl Johan Casten Carlberg som denna termin befinner sig på utbytesstudier i Valencia, Spanien.

Enligt stadgarna kan stipendiet delas ut till en person som utvecklat entreprenörskap med anknytning till sin utbildning eller en person som utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid universitetet, deltagit i kår- och/eller nationsliv eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.

Förslagsnämnden har utgjorts av Uppsala universitets prorektor Anders Malmberg, curator curatorum Karin Karlsson, Johannes Bäck (ordf. Uppsala studentkår), Märta Lindquist (ordf. Farmacevtiska studentkåren), Petter Elgh (ordf. Uppsala teknolog- och naturvetarkår), Frida Gommel (ordf. Juridiska föreningen) samt Viktor Mattsson (ordf. Uppsalaekonomerna).

19 november 2019


Kategori


Bild

Mikael Wallerstedt

Text

Linda Koffmar/Cari Hildebrand

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy