Skip to main content

Ali ”Allen” Mohammadi, 27 år och studerande på masterprogrammet i energiteknik, tilldelas Anders Walls stipendium Årets Uppsalastudent på 100.000 kronor. 

Allen, som kom till Sverige från Iran 2014, är en visionär, en entreprenör och en uppfinnare. Han startade sitt första företag redan vid 12 års ålder med ett verktyg för att med hjälp av olika spel hjälpa små barn lära sig matematik. Vid sidan av goda studieresultat vid Uppsala universitet har Allen utvecklat ett prisbelönt verktyg för tidiga diagnoser av hjärtsjukdomar kallat ”Heartstrings”. Verktyget integrerar data från blodtester, demografi och elektrokardiogram (EKG) och matchar dem mot statistiska jämförelser av de symptom som är karaktäristiska för sjukdomstillståndet. På så vis kan man fastställa komplexa diagnoser redan innan uppenbara symptom framträtt. Verktyget, som testats och validerats med 500 patienter, kan innebära tid- och resursbesparingar för läkare, sjukhus, försäkringsbolag och andra relaterade samhällsaktörer. Allens ”Heartstrings” har fått flera nationella och internationella utmärkelser, bl.a. totalvinnare i Venture Cup Öst 2016, European Youth Award 2015 och ett innovationspris till minne av Alfred Nobel 2015.

Stipendiet överlämnades av Uppsala universitets rektor Eva Åkesson i samband med Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i Uppsala den 1 november. Förutom stipendiesumman blir stipendiaten även medlem i det kreativa nätverket Wallumni, bestående av tidigare Anders Wall-stipendiater. Förslagsnämnden har bestått av universitetets rektor Eva Åkesson och prorektor Anders Malmborg samt företrädare för de olika studentkårerna och kuratorskonventet.

 

01 november 2016


Kategori


Bild

Josefin Svensson

Text

Cari Hildebrand