Skip to main content
2014 års Anders Wall-stipendium för landsbygdsutveckling har tilldelats Eric Westerberg med företaget Westmech Industri i Ånäset.

Eric Westerberg (f. 1980) får stipendiet ”för att han som egen företagare sedan 20-årsåldern kombinerat utbildning med eget företagande och därigenom utvecklat sitt maskintekniska kunnande till spetskompetens som genererat ett flertal uppfinningar av stor betydelse för företag i ett flertal branscher inom de gröna näringarna”. Stipendiet på 100.000 kronor delades ut av kung Carl XVI Gustaf vid Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens högtidssammankomst i Stockholm den 28 januari. Redan på gymnasiet studerade Eric maskinteknik och på det av Motorbranschens yrkesnämnd arrangerade slutprovet uppnådde han det bästa resultatet i hela landet. 2001 startade han Westerbergs Smide med en anställd i Kålaboda 8 mil norr om Umeå. I det jordbruksintensiva området var det många lantbruksmaskiner som behövde repareras och smedjan åtog sig även nytillverkning och legojobb. Eric blev snabbt känd som någon som som kunde utföra de mest kvalificerade arbetena och finna innovativa lösningar på komplicerade problem. Han har bl.a. utvecklat en ostsvarv och en ostvändarmaskin som lett till en årlig besparing på runt 1 miljon kronor för uppdragsgivaren Norrmejerier.

2005 bestämde sig Eric för att egenhändigt konstruera och bygga en ubåt. Tusentals arbetstimmar och många tusenlappar senare kunde den hemmabyggda ubåten ”Isabell” 2007 genomföra sin lyckade jungfrufärd ner till 6 meters djup i Sikeå hamn. För att lära sig hur man utvecklar en ubåt även i teorin gick Eric därefter en högskoleutbildning i maskinteknik och klarade studierna med glans.

Våren 2013 köpte Eric en större lokal i Gumboda. Hans företag Westmech Industri har uppdrag åt flera stora aktörer och utvecklar för närvarande processutrustning för torrifiering av biobränslen i samarbete med Bioendev AB.

Anders Walls landsbygdsstipendium syftar till att stimulera och uppmuntra enskilda unga entreprenörer och nyskapare för insatser som lett till utveckling av näringslivet på landsbygden, gärna med bas i jord eller skog, exempelvis inom livsmedel, miljö, energi, teknik.

29 januari 2014


Kategori


Bild

Mats Gerentz/KSLA

Text

Cari Hildebrand