Skip to main content
Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor är Sveriges största stipendium riktat till studenter verksamma inom naturvetenskaplig forskning. En av årets två stipendiater är Dennis Alp (f. 1992) från Stockholm.

Dennis Alp tar i juni sin examen från civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik på KTH. Teknikintresset uppstod tidigt, till stor del tack vare besöken på Naturhistoriska museet och Tekniska museet, och Dennis såg med förtjusning vetenskapsdokumentärer i TV, särskilt då de handlade om astronomi. 

I gymnasiet fick han med stöd av Vetenskapens Hus göra ett eget projektarbete där han mätte variationer i flödet av kosmisk strålning. Med detta vann Dennis första pris i Utställningen Unga Forskare och fick åka till MIT i Boston på sommarforskarskola. Där arbetade han med topologiska insulatorer, material som leder elektrisk ström endast på ytan. 

Inblicken i forskarmiljön gav mersmak. Den första tiden på KTH engagerade han sig i Förbundet Unga Forskare, där han bl.a. arbetade med förbundets utställning, och i arrangörsgruppen för sommarforskarskolan Rays. Han fick också möjlighet att tillbringa tre sommarveckor vid Zhejiang University i Hangzhou, Kina.

– Där studerade jag om man kan kategorisera kvaliteten på te med hjälp av LED-inducerad fluorescens, berättar Dennis. Som så ofta inom forskningen var svaret både ja och nej. Det krävs helt enkelt mer forskning. 

Kandidatexamensarbetet var ett teoretiskt projekt inom området mörk materia. För civilingenjörsexamen handlar forskningsarbetet om astrofysik.

– Jag studerar s.k. aktiva galaxer som skiljer sig från övriga genom att de avger mycket mer strålning och sannolikt har stor betydelse för universum, förklarar han. Astrofysik är nog det området som tilltalar mig allra mest och jag planerar därför att fortsätta forska och doktorera inom området. Tack vare stipendiet kan jag besöka internationella konferenser och workshops och skaffa mig viktig forskningserfarenhet.

22 februari 2016


Kategori


Bild

Mikael Ingemyr

Text

Cari Hildebrand