Skip to main content

Regeringens hederspris 2016 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades operasångerskan Nina Stemme (Giresta-stipendiat 1993) – ”en aktör inom musikbranschen som gjort mångåriga insatser för spridning av svensk musik i utlandet och därigenom sin del i att sprida en positiv bild av Sverige” skriver regeringen i ett pressmeddelande. 

Motiveringen lyder:
Rollerna hon har gjort under åren spänner över den rika sopranrepertoaren från Mozart och Webern via Mimì i Puccinis La Bohème till det mest krävande och svårsjungna som i Rickard Wagners Ringen och Tristan och Isolde eller somden gränslöst hämndlystna Elektra i operan av Richard Strauss. Hon sjunger på Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Opera Bastille i Paris, Royal Opera House i London och gästar även regelbundet operahusen i bland annat Zürich, München och Barcelona liksom de svenska, både Stockholms- och Göteborgsoperan.

”Det är samspelet mellan den varma, djupa röstklangen och den osvikliga känslan för utmejslade karaktärer som gör henne till en sångerska utöver det vanliga, älskad av både publik och kritiker. Sverige har en mångårig tradition av att leverera sångare i världsklass och hon tillhör det yttersta toppskiktet. Firad och älskad fortsätter hon att lägga operavärlden för sina fötter” skriver man vidare. 

Hederspriset delades ut av EU- och handelsminister Ann Linde vid en ceremoni på UD. För musikunderhållningen stod en annan Anders Wall-stipendiat, nämligen sopranen Cornelia Beskow (Confidencen-stipendiat 2014). Som en hyllning sjöng hon Cherubins aria ur Figaros bröllop, Nina Stemmes debutroll. Avsaknaden av piano löste Cornelia elegant med att kompa sig själv på gitarr.

 

22 februari 2017


Kategori


Bild

Camilla Bjelkås, UD

Text

Cari Hildebrand