Skip to main content
Ellen Nisbeth
Ellen Nisbeth (f. 1987) från Uppsala har ­tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 100.000 kronor.

Violasten Ellen Nisbeth börjar bli van vid fina utmärkelser. 2012 vann hon som första violast någonsin Solistpriset, det mest prestigefulla priset för unga musiker i Sverige. 2013 vann hon även det norska Solistpriset. "Med sensationell musikalitet och personligt uttryck trollbinder hon publiken. Variationen i tonfärg tycks oändlig när Ellen Nisbeth spelar och hon har förmågan att förmedla de mest intima nyanser till publiken..." ansåg juryn.

– Violan är min röst och musiken mitt språk, säger Ellen Nisbeth. Jag känner mig som något av en pionjär och en ambassadör för violan som solistinstrument. I Sverige har vi inte haft många framträdande violasolister.

Från 1900-talet har violan fått en allt större roll, berättar hon. Ett exempel är Arne Nordheims violakonsert, som först komponerades som en cellokonsert tillägnad Rostropovitj. När Nordheim 2010 avled under omarbetningen såg Ellen till att slutföra den. Hon fick även äran att uruppföra konserten i Oslo 2012 och i höstas gjordes en cd-inspelning.

Ellen Nisbeth började spela fiol som fyraåring men det var först på högstadiet hon upptäckte violan. Hon skulle åka på en kammarmusikkurs och det behövdes en violast. Det var också i den vevan hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på musiken.

– Jag skadade fingret i en fotbollsmatch och var tvungen att göra uppehåll. Då insåg jag att det var dags att välja väg, berättar Ellen.

Ellen har studerat för norske professorn Peter Herresthal på Musikhögskolan i Stockholm och Musikkhøgskolen i Oslo, där hon fick sitt solistdiplom 2013. Hon har också en Artist Diploma från Royal College of Music i London. Idag bor Ellen Nisbeth i Oslo där hon, vid sidan av sin solistkarriär, arbetar som Herresthals undervisningsassistent.

Sedan solistdebuten med Bergens Filharmoniska orkester 2008 har Ellen Nisbeth varit flitigt anlitad som violasolist och framträtt med de främsta orkesterarna i Norden. 2014 väntar en drömsäsong. Den 15 februari ska hon tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester uruppföra en violakonsert skriven för henne av Britta Byström. Det blir även framträdanden med Göteborgssymfonikerna under Neeme Järvi, Gävle symfoniorkester och Uppsala kammarorkester och dessutom cd-inspelning, en turné i regi av Musik i Syd och medverkan i flera kammarmusikfestivaler.

Årets andra Giresta-stipendiat är tenoren Tobias Westman.

Giresta kyrka är församlingskyrka där Anders Wall växte upp. Han finansierade för drygt 25 år sedan renoveringen av kyrkan och sedan 1989 hålls regelbundna konserter i kyrkan. Ofta medverkar elever vid Operahögskolan och Musikhögskolan, vilka som ett led i sin utbildning får framträda inför en kvalificerad publik.

10 februari 2014


Kategori


Bild

Nikolaj Lund

Text

Cari Hildebrand