Skip to main content
Philip Björkqvist (f. 1987) från Åland har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Philip är basbaryton och studerar första året på Operahögskolans tvååriga masterprogram.

Philip kommer från en juristsläkt men någonstans tycks det finnas en opera-gen. Hans far är nämligen syssling med barytonen Walton Grönroos som efter en framgångsrik sångkarriär var chef för bl.a. Finlands Nationalopera, festspelen i Savonlinna och Kungliga Operan i Stockholm. 

Philip började tidigt att både sjunga och dansa och redan som 10-åring framträdde han i musikalen Oliver Twist. Parallellt med den vanliga skolan gick han klassiska sånglinje på Ålands musikinstitut med duktiga lärare som tidigt hittar talanger och hjälper dem att utvecklas. 

Efter sånglinjen på Vadstena folkhögskolas sånglinje kom han in på musikhögskolan i Hannover, där han studerade i sex år innan han i höstas började på Operahögskolans masterprogram. 

Förebilder är barytonen Bryn Terfel och sopranen Diana Damrau.
– De är tekniskt briljanta samtidigt som de behållit sin perosnlighet i rösten. Man hör genast att det är de som sjunger, förklarar Philip. På samma sätt vill jag förfina min teknik men ända ha kvar min naturliga klang.

Bland drömrollerna finns Escamillo i Carmen och Wagners Wotan. Mest har han sjungit fransk och italiensk musik, men han sjunger gärna Mozart och helst av allt tyska lieder och romanser. 

Målet för Philip är att kunna vara verksam som sångare i Sverige och på kontinenten, framför allt i Tyskland där han kan språket, har kontakter och känner till systemet.
– Stipendiet fungerar som en kvalitetsstämpel i branschen, säger han. Det ger både självkänsla och ekonomiska möjligheter att fortbilda sig.

Sången har gett Philip många fina upplevelser, och en och annan mera skrämmande. Som när han trodde han hade tappat bort världstenoren José Curas vigselring under en TV-sänd konsertversion av Tosca som de både medverkade i. Ringen, som ingick i konsertrekvisitan, kom dock till rätta efter några panikartade telefonsamtal och Philip kunde pusta ut. 

Årets andra Confidencen-stipendiat är tenoren Carl-Fredrik Tohver. 


09 mars 2016


Kategori


Bild

Nicolas Kroeger

Text

Cari Hildebrand