Skip to main content
Wiktor Sundqvist
Wiktor Sundqvist (f. 1989) från Sunne, studerande vid Operahögskolan, har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor.

Med en violinist och musiklärare till far föll det sig naturligt för Wiktor Sundqvist att börja spela fiol som barn. I högstadiet blev det gitarr och sång istället när han tillsammans med sin bror, en kusin och en kompis startade rockabilly-bandet Hailstone. Sedan dess har han sjungit i flera rockband, åkt på Europa-turné och gjort en skivinspelning.
– Rocken har lärt mig oerhört mycket, såväl musikaliskt som sångmässigt, säger han.

På gymnasiet i Karlstad blev han och en kompis, tack vare en sånglärare, intresserade av klassisk sång och började experimentera med sångsättet. Wiktor sökte sig vidare till Musikhögskolan, där operaintresset förstärktes genom scenisk träning och olika operaprojekt. Nu går han andra året på Operahögskolan, där han f.n. arbetar med em uppsättning av Mozarts Cosí fan tutte.

I sommar sjunger han opera i Vadstena och till hösten ska han praktisera på Folkoperan, där han kommer att medverka i Verdis La Traviata. Ett riktigt drömläge, enligt Wiktor.
– Å Verdi, det är kärlek det! säger han. Jag längtar efter att i framtiden få sjunga lite tyngre roller, till exempel Alfredo i La Traviata och Rodolpho i Puccinis La Boheme. Men vem säger att man inte kan nynna lite på det redan nu?

Italiensk högromantik och Wagner lockar också. Viktiga inspirationskällor är Jussi Björling och den tyske stjärntenoren Jonas Kaufmann. Men varför just opera?
– Operamusiken gör något särskilt med mig så att jag verkligen kan ge av mig själv, förklarar han. Men opera är något man kanske måste lära sig att älska. Vi gillar oftast det vi känner till, och matas man ständigt med pop och rock så gillar man det. Jag tror att operan skulle kunna nå ut till en bredare publik genom mera exponering, t.ex. i radion, och mer lättillgängliga uppsättningar.

Musik och teater är Wiktors främsta passion, därefter kommer jakt. Hans mest udda sångminne är när han sjöng Värmlandsvisan för prins Carl Philip i en slaktbod i Rottneros. Jaktledaren tyckte det skulle vara ett trevlig sätt att hälsa prinsen välkommen, berättar han.
– Kombinationen slaktbod, kunglighet och operasång kändes lätt bisarr men det blev ett oförglömligt minne!

Årets andra Confidencen-stipendiat är sopranen Cornelia Beskow.

18 februari 2014


Kategori


Bild

John Honk

Text

Cari Hildebrand