Skip to main content
Carl-Fredrik Tohver (f. 1990) från Stockholm har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Carl-Fredrik är tenor och tar till sommaren examen från Operahögskolans treåriga kandidatprogram.

Carl-Fredriks är uppvuxen i en musikalisk familj där musiken hade en särskild plats. Han sjöng i St Jakobs gosskör och gick i musikklass på Adolf Fredriks skola.

Carl-Fredrik gick sedan yrkesmusikerlinjen på Södra Latin och började spela och sjunga i ett popband. Det gav både scenisk erfarenhet och extra inkomster, men Carl-Fredrik kände efter ett tag att han längtade efter större musikaliska utmaningar. Han sökte till den elektroakustiska linjen på Härnösands folkhögskola men blev istället övertalad att välja sånglinjen.

Det som definitivt fick honom att satsa allt på operasången var en masterclass med den kände tenoren Torbjörn Lillieqvist.
– Det var då jag verkligen insåg möjigheten att kombinera sångteknik och scenisk framställning, säger Carl-Fredrik.

Efter kammarmusiklinjen på Mälardalens högskola och ett år på Operastudion kände han sig redo att söka till operahögskolorna. Han kom in på alla han sökte och valde Stockholm. 

De främsta förebilderna är Nicolai Gedda för hans lyriska klang och breda repertoar samt Franco Corelli och Jussi Björling. Bland drömrollerna finns Rodolfo i La Boheme, Don José i Carmen och Wagners Siegfried.

Det behövs många olika plattformar för opera, tycker Carl-Fredrik. Inte bara de stora scenerna utan även de mindre, där man kan få prova sig fram på ett opretentiöst sätt. Han nämner den nu nedlagda Spaghettioperan Regina i Stockholm som exempel.
– Vid en konsert sjöng vi kvartetten ur Rigoletto och bestämde oss på skoj för att låta hertigen stöta på Rigoletto istället för på damerna, bara för att se vad som hände. De blev succé och publiken tjöt av skratt.

Tack vare stipendiet får Carl-Fredrik möjlighet att studera in nya roller och resa utomlands för att arbeta med röstcoacher i Tyskland och Italien. 

Årets andra Confidencen-stipendiat är basbarytonen Philip Björkqvist. 


09 mars 2016


Kategori


Bild

Emelie Kroon

Text

Cari Hildebrand