Skip to main content

Lördagen den 19 september kl. 20.00 sänds Norrlandsoperans hyllade uppsättning av Mats Larsson Gothes Blanche och Marie som Veckans föreställning i SVT 2. 

Efter uruppförandet hösten 2014 höjde en enig kritikerkår verket och uppsättningen till skyarna och menade att här skrevs svensk operahistoria. Men efter bara sju föreställningar i Umeå skulle det vara över, vilket innebär att en förhållandevis blygsam publik fick chansen att se operan som beskrivs som ett mästerverk och ett stycke svensk musikhistoria. 

Att vi idag kan njuta av föreställningen från Umeå beror på en exceptionell brandkårsutryckning från Anders Walls Stiftelse samt Kjell och Märta Beijers Stiftelse. Tack vare snabba beslut om ekonomiskt stöd kunde en professionell videoinspelning göras under de sista företsällningarna.

"Jag hoppas att en högkvalitativ inspelning kan bidra till verkets spridning såväl i Sverige som internationellt" sade Anders Wall efter beslutet och förhoppningarna ser ut att infrias. Blanche och Marie var i år en av de fem nominerade bidragen i kategorin Bästa världspremiär i prestigefulla Opera Awards. Filmen har också antagits till International Television Festival Golden Prague i Prag i början av oktober. 

I Blanche och Marie medverkar två tidigare Anders Wall-stipendiater: Charlotta Larsson i rollen som Blanche Wittman och Kosma Ranuer i rollen som Paul Langevin.

 

17 september 2015


Kategori


Bild

Malin Arneson

Text

Cari Hildebrand